STAŇKA ČEKÁ NEJDRAŽŠÍ VRAKÁČ SVĚTA

Široké bulváry navazující v úzké kopcovité protahováky. Ani metr únikových zón. Vracečka jak z WRC. A všudypřítomné jeřáby s háky na lanech vyvěšenými nad dráhou, aby mohl být případný čurbes bleskurychle odklizen. Případný? Zapomeňte. Tady je bordel neustále a pojem ‚ucpaná trať‘ je na denním pořádku.

napsal: Road Plus Track | foto: Macau GP a Motorsport Images

Závodní tradice v Macau začala celkem nevinně jako klubový závod pro pár místních (do kterého se občas přihlásili i Evropani sloužící v místní armádní posádce) v padesátých letech. Flash forward do 21. století a místní znalec, opírající se o futra vchodu do jednoho ze stovek místních kasín, podotýká: <Kdo si z Macau neodvezl účet za svodidla, jako by nebyl!> Opravdu je to taková rozbíječka?

Příběh Sophie Floerschové, která s formulí skoro zbourala bunkr pro fotografy, určitě znáte. Stejně tak storku s Hakkinenem a Schumacherem. A co několikanásobný sendvič dvacítky GT3, každého v hodnotě cca 500.000 Eur? Taky se k vám určitě dostalo. To je jen zlomek highlightů, které za těch sedmdesát let existence Velké Ceny Macau místní ulice, většinou v kooperaci s nezkušenými asijskými amatéry, nebo horkými mladými hlavami, vygenerovaly.

Abychom nekřivdili amatérům, chyby samozřejmě dělají i profíci. A tak se jednou stalo, že Laurens Vanthoor, tehdy ještě v Audi, obrátil z prvního místa svojí er-osmu na střechu a způsobil červené vlajky. Velká chyba? Podle toho, jak se na to podíváte. Závod už restartován nebyl a výsledky se braly z posledního průjezdu fotobuňkou. A kdo v tu chvíli vedl? Hádat můžete jen jednou. Prostě profík…

Odlišný případ je, když místní závod vyhrajete desetkrát, s několika různými vozy. Je to znak toho, že to není ani tak technikou, jako spíš hlavou a rukama. Hlavou a rukama Brita Roba Huffa. Letos jde ex-šampion MS cesťáků do Macau s Audi a celkem vysokou šancí na další světový titul. Jeho soupeři mají mindset nastavený na ‚naděje umírá poslední‘ a ‚sesadíme Huffa‘. I tak, hodně štěstí, budete to mít přetěžké. Prostě profík…

Aby toho nebylo málo a trh s náhradními díly se po umělém spánku způsobeným Covidem pořádně roztočil (posledních pár let zde jely pouze místní a národní kategorie), sedmdesátý ročník pořadatelé naplánovali hned na dva víkendy. Ten zahajovací právě proběhl a první faktury za škody už úspěšně mají své majitele. Následující víkend se pokračuje, a na dráhu konečně nastoupí jména hodná thrillerových honiček mezi místními svodidly. Marciello. Björk. Estre. van der Linde. Gounon. Mortara. Michelisz. Aron…. Svítí mezi nimi i naše hvězda, Roman Staněk. Nezbývá než držet palce a přát trochu toho štěstíčka. Poslední český výstup (tak hodně let zpět, že se to ani nechce počítat) v ulicích Macau totiž skončil někde mezi předním křídlem a chladičem nerozvážného Bruna Senny.