TAHLE PÁRTY NENÍ PRO VŠECHNY

Pokud se právě kohokoliv z Liberty Media zeptáte na závod roku (a to sezóna ještě neskončila), bez váhání odpoví: < Vegas, bejby >. Jakože další americkej pouliční závod s neozkoušeným layoutem a miliardou blikajících světélek podél, kterej se ani ještě nejel? Jakto? Odpověď je přitom tak jednoduchá. Stačí se na to podívat pohledem Liberty. < Money, bejby >.

Napsal: Road Plus Track | Foto: LAT Images a Motorsport Images

Historik praví: < Copak se nikdo neponaučil z předchozích chyb? První návštěva Vegas v roce 1981 přeci skončila fiaskem! >. Historikovi by ale mělo být připomenuto, že odkazuje na čtyřicet let starou záležitost. Zaprvé: Nebude se závodit na parkovišti kolem kasína. Zadruhé: Promotérem závodu není Chris Pook, ale samotná Liberty. Zatřetí: Formule jedna od osmdesátek a speciálně pod novým majitelem práv nabrala v US of A enormně na popularitě. Rozebereme si to?

Zaprvé: Alan Jones tehdy na parkovištní klikatici řekl: < Je to kozí dráha, akorát jí někdo sundal z kopce a nasadil na placku >. Zapomeňte na to, že bychom letos byli svědky něčeho podobného. Okruh je ryze městský, s dlouhými rovinkami, táhlými i utaženými zatáčkami. A navíc se pojede po Stripu, té nejpopulárnější ulici světa! Formule 1, jako by v pár vteřinách urazily 900 kiláků (což je reálná vzdálenost mezi Benátkami a Paříží), když na Stripu profrčí kolem Venetianu a makety Eifelovky patřící k hotelu Paris Las Vegas.

Zadruhé: Libery od nikoho ve Vegas neinkasuje poplatky za hostování závodu. Naopak, do infrastruktury majitel F1 nainvestoval stovky milionů dolarů v podobě nákupu stavebních pozemků, kde vyrostly boxy a různé lounge. Tohle je čistě jejich show. Co je na tom pro Liberty nejhorší? Za celý podnik nese finanční odpovědnost. A co je na to to nejlepší? Nikdo jim do toho, co a jak dělají, nemůže kecat.

Zatřetí: Formule 1 a Vegas je love story. Po odchodu mistrovství světa z pouštní metropole se Bernie Ecclestone několikrát pokoušel o návrat. Jenže, správné načasování je prostě klíčová věc. Snahu Berniemu za žádnou cenu nemůžete upřít. Ecclestone byl ve Vegas jednat už tolikrát, že by ho tam láskou sežrali. Možná proto odtud v ’96 zpátky do Británie přiletěl s ukousnutým nosem vyžadujícím operaci. Na místní milující pejsky rychle zapomněl, a snažil se dál. Neúspěšně. Konvenční přístup prostě nefungoval.

Kdy je ten správný čas, když ne teď? Formule 1 boomuje. Dostala se na bucket list lidí, kteří nemají o motorsportu ani šajna, ale předplácí si Netflix. Businnesový přístup majitele správný. Ale co řadový fanda? Pokud nechce z okna za dva dny prohodit měsíční výplatu, musí se spokojit s televizním přenosem. Vegas je totiž zaměřeno na high-end klientelu. Tady exekutiva není nahoře – nabídkou pro exekutivu se začíná. Všechny nabízené zóny jsou včetně občerstvení. Chceš se projít podél trati? Nelze, tady máš svůj lounge, a tady zůstaneš. Leda, že by sis zaplatil i ty po cestě. Tahle párty ve Vegas prostě není pro všechny…